V iránskych prezidentských voľbách zvíťazil Rúhání

15.06.2013 Celý región

Teherán 15. júna (TASR) - Bývalý iránsky jadrový vyjednávač Hasan Rúhání zvíťazil v piatkových prezidentských voľbách. Oznámil to dnes prostredníctvom štátnej televízie minister vnútra Mostafá Mohammad Nadžár.

Umiernený duchovný Rúhání získal 50,71 percenta hlasov, druhé kolo volieb tak nebude potrebné. K urnám podľa agentúry Reuters prišlo 72 percent z 50 miliónov oprávnených voličov.

Agentúra AP dodala, že konzervatívni oponenti Rúháního, ktorý sľúbil presadzovať politiku uvoľňovania napätia a interakcie s vonkajším svetom, skončili ďaleko za ním.

Teheránsky starosta Mohammad Báker Kálíbáf získal 16,56 percenta hlasov, vyjednávač v jadrovej problematike Saíd Džalílí 11,36, bývalý veliteľ islamských revolučných gárd Mohsen Rezáí 10,58, bývalý minister zahraničných vecí Alí Akbar Velájatí 6,18 a člen vlády bývalého prezidenta Mohammad Gharazí 1,22.

Podľa agentúry Reuters by mohol Rúhání udržať na uzde nepriateľstvo medzi Iránom a jeho arabskými susedmi. Mnohí Arabi však pochybujú, že môže ukončiť sektársku konfrontáciu, ktorá sa rozpútala v Sýrii. Rúhání, šiitský duchovný, bude mať totiž obmedzené slovo v politike, ktorú určuje najvyšší iránsky líder ajatolláh Alí Chameneí.

Do Rúháního podľa agentúry AP vkladajú nádeje mnohí reformne orientovaní obyvatelia Iránu.

V zmysle volebných pravidiel musí kandidát v prvom kole získať aspoň 50 percent hlasov, aby bol zvolený za hlavu štátu. Irán má viac než 50 miliónov oprávnených voličov. Hlasovanie vo voľbách, z ktorého vzišiel nástupca súčasného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, predĺžili pre veľký záujem o päť hodín v hlavnom meste Teherán a o štyri hodiny vo zvyšku krajiny.
 

Vyberte región